Savanti si societatea pentru solutii de mediu
Alegeti limba: English Russian
Cautare: Pagina principala

CONSERVAREA BIODIVERSITATII IN ECOSISTEMUL DELTEI NISTRULUI INFERIOR

Ce este neobisnuit in acest proiect? Se creeaza un parc national! – pe un teritoriu unde bogatia floristica si faunistica este foarte inalta, aici se dezvolta 909 specii de plante superioare, locuiesc 9 specii de reptile, 45 – de mamifere, 188 – de pasari. Parcul va fi situat in vecinatatea parcului national al Ucrainei, - dar aceasta deja la fel nu mai este o raritate in zilele noastre. De fapt aici se incheie enumerarea faptelor obisnuite.

Pe acest teritoriu se invecineaza trei regiuni biogeografice: podoliano-moldoveneasca si silvostepa dunareana, stepa Azov-Marea Neagra si plus la acestea ecosistemele azonale de zone umede; pe aici trece artera de migratie a pasarilor. In regiunea data locuiesc 12 specii de animale incluse in Lista Rosie a Lumii (IUCN-2000), 5 o folosesc regulat in timpul migratiei, iar inca 8 specii rare de pesti se intilnesc in fluviu. Pe linga ele aici locuiesc nu mai putin de 30 de specii, incluse concomitent in Cartea Rosie a Moldovei si a Ucrainei.

Toate acestea – in pofida faptului ca locurile sunt puternic transformate de catre oameni – mai mult de 2/3 de terenuri sunt ocupate de localitati sau incluse in circuitul agricol. Totodata, populatia locala sustine ideea crearii parcului national! Oamenii locuiesc aici din timpurile stravechi (pe terenul de 60000 ha au fost descoperite 40 de monumente arheologice de cele mai diverse epoci si popoare), dar modificarile principale au avut loc pe parcursul ultimului secol.

La momentul actual degradarea ecologica ameninta si terenurile agricole si cele naturale in aceeasi masura, iar ameliorarea acestora de asemenea se va face doar in comun. Iata de ce Fondul Ecologic Global a hotarit sa aloce un grant, iar Banca Mondiala a antrenat sursele Asociatiei Internationale de Dezvoltare pentru oferirea creditelor rurale. Dobinda creditului acordat poate deveni negativa daca se realizeaza activitati practice de protectie a naturii.

Proiectul are ca scop crearea parcului national si a retelei ecologice locale, revitalizarea naturii si extinderea colaborarii, dezvoltarea eco- si agro-turismului. Pe acest teritoriu sunt foarte multe lucruri demne de a fi vazute: o padure inundabila batrina cu un numar mare de lilieci si peisaje ale riului, poieni pitoresti in padurea de stejar, terenuri de stepa si de mlastina. Aici locuiesc oameni prietenosi si exista vinul de Purcari, in vecinatate pe teritoriul Ucrainei – este prezenta o regiune de statiuni balneare situata pe malul marii.

Parcul national trebuie sa devina un nucleu de nivel international in reteaua ecologica nationala si cea pan-europeana.

Descrierea proiectului>>>

Implementarea proiectului>>>

 

Ultima actualizare - 22.12.2004
Adresa noastra:


E-mail:
Moldova, 2068, mun. Chisinau, str. Nicolae Dimo 17/4, of. 22
Tel.: +373 (22) 49 88 37, 43 47 26, 45 05 79; Fax: +373 (22) 49 56 25

Inceputul paginii

Pagina principala

Societatea Ecologica „BIOTICA” ii multumeste Aliantei Mondiale pentru Legislatia de Mediu (E-LAW) pentru amplasarea sitului acesteia

© BIOTICA Societatea Ecologica - 2003