Savanti si societatea pentru solutii de mediu
Alegeti limba: English Russian
Pagina principala

Sustinerea activitatii organizatiilor neguvernamentale


Crearea centrelor de resurse pentru organizatiile de mediu in Transnistria

In cadrul proiectului «Dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale ale Transnistriei» (2003-2004), sustinut de organizatia americana National Endowment for Democracy sunt in proces de creare centre de resurse pentru ONG-urile de mediu din Transnistria. Proiectul are ca scop sustinerea activitatii acestor ONG-uri in domeniul accesului la informatie, in stabilirea unui contact mai strins cu populatia, in cautarea surselor pentru realizarea activitatatii si dezvoltarii colaborarii internationale. Acest proiect se realizeaza in parteneriat cu organizatia neguvenamentala OrangeNet Foundation, care implementeaza un proiect analogic pe malul drept al Nistrului din Moldova.
Sustinerea dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale de mediu in Transnistria

In 2000-2001 cu sustinerea Centrului Regional de Mediu al Moldovei si a fundatiei engleze Know How Fund a fost implementat proiectul de sustinere a dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale de mediu in Transnistria. In acest scop au fost organizate intilniri, discutii si seminare cu activistii din Transnistria in domeniul mediului pe problemele legislatiei privind organizatiile neguvernamentale, asigurarii informationale a activitatii ONG-urilor de mediu, legislatiei internationale de mediu, scrierii statutelor organizatiilor si cererilor pentru primirea granturilor. In cadrul discutiilor au fost planificate activitati comune in domeniul conservarii diversitatii peisagistice, ecoturismului, instruirii ecologice si solutionarii problemelor riurilor mici. In rezultat, in Transnistria au fost inregistrate si activeaza zece ONG-uri de mediu.
Pentru ce si cum se creeaza fundatiile

Proiectul «Dezvoltarea filantropiei in Republica Moldova» a fost realizat de catre BIOTICA in parteneriat cu ONG «Pro-Business-Nord» (Balti) si a fost finantat de catre Ambasada SUA in Republica Moldova (Sectia pentru cultura si presa). Au fost organizate un sir de seminare pentru oamenii de afaceri din tara pe tema cum se creeaza fundatiile donatoare de granturi. In cadrul proiectului in 2003 BIOTICA a publicat cartea «Pentru ce si cum se creeaza fundatiile», autorii careia sunt N. Izdebschi, T. Siniaeva, I. Trombitki si E. Rososenco. Aceasta carte este publicata in limbile romana si rusa in scopul asigurarii realizarii legii «Cu privire la fundatii» (1999). Ea include informatii utile pentru oamenii de afaceri din tara si persoanele interesate in dezvoltarea filantropiei in Moldova prin intermediul crearii fundatiilor, descrie procedurile de inregistrare si administrare a fundatiilor in Moldova, cadrul legislativ si fiscal in care ele activeaza, precum si situatia actuala intr-o societate aflata in perioada economiei de tranzitie. Aceasta este a doua carte din seria legata de dezvoltarea ONG-urilor in Moldova: in 1997 si 2001 BIOTICA a publicat cartea «Pentru ce si cum se creeaza organizatiile obstesti» in limbile rusa si romana.
Forul organizatiilor neguvernamentale de mediu „Nistru-99”

In octombrie 1999 in Chisinau BIOTICA cu sustinerea Centrului Regional de Mediu din Moldova a organizat primul For al ONG-urilor de mediu „Nistru-99”. El a permis unirea eforturilor organizatiilor neguvernamentale din bazinul Nistrului in solutionarea problemelor acute ale riului si elaborarea pozitiei unice in domeniul solutionarii problemelor importante de mediu. Aceasta a servit implementarii practice a prevederilor Conventiei Aarhus (1998), Conventiei pentru conservarea biodiversitatii (1992) si Conventiei privind cursurile de apa transfrontaliere (1992), la fel si accelerarea procesului elaborarii proiectului Conventiei privind utilizarea resurselor de apa si biologice si conservarea biodiversitatii fluviului Nistru. Mai mult ca atit, a fost fondata Asociatia Ecologica Internationala a Pastratorilor Riului «ECO-TIRAS», a fost creat sistemul de schimb de informatie intre participantii Forului, a fost extinsa colaborarea transfrontaliera si a fost ridicat rolul organizatiilor neguvernamentale in procesul luarii deciziilor la nivel local si de stat.
Pentru ce si cum se creeaza asociatiile obstesti

Aceasta este denumirea cartii care a fost pregatita si publicata in limbile romana si rusa in anul l997 cu sustinerea Eurasia Foundation/USAID. Cartea a fost in felul sau primul indrumar pentru persoanele care doresc sa creeze organizatii neguvernamentale. Cartea mai include si un sir de modificari in legislatia fiscala, oferind expertilor straini posibilitatea de a face cunostinta cu baza legislativa a organizatiilor necomerciale in Moldova. In cadrul proiectului s-a desfasurat un sondaj de opinie printre persoane, organizatii obstesti, reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului, pentru a afla parerea oamenilor despre sectorul non-guvernamental. Din cauza cererii inalte in 2001 a aparut a doua editie revizuita a acestei carti.
Elaborarea legii «Cu privire la asociatiile obstesti»

Elaborarea legii „Cu privire la asociatiile obstesti” a avut loc in anii 1994-1996, fiind sustinuta de catre Eurasia Foundation/USAID. Legea a fost elaborata de catre BIOTICA, adoptata de catre Parlamentul Moldovei la 17 mai 1996 si publicata oficial la 23 ianuarie 1997. Pentru prima data in spatiul post-sovietic legea „Cu privire la organizatiile obstesti” a fost elaborata anume de o organizatie obsteasca. Conform estimarilor expertilor de peste hotare si din tara, legea elaborata de SE BIOTICA a devenit cea mai progresista dintre legile similare din spatiul post-sovietic.


Ultima actualizare - 22.02.2004
Adresa noastra:


E-mail:
Moldova, 2068, mun. Chisinau, str. Nicolae Dimo 17/4, of. 22
Tel.: +373 (22) 49 88 37, 43 47 26, 45 05 79; Fax: +373 (22) 49 56 25

Inceputul paginii

Pagina principala

Societatea Ecologica „BIOTICA” ii multumeste Aliantei Mondiale pentru Legislatia de Mediu (E-LAW) pentru amplasarea sitului acesteia

© BIOTICA Societatea Ecologica - 2003