Savanti si societatea pentru solutii de mediu
Alegeti limba: English Russian
Pagina principala

„Consolidarea in comun a viitorului pentru Zona recunoscuta la nivel international „Nistrul de Jos””


Acest proiect este parte al proiectului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. 
Scopul acestuia este de a contribui la stabilirea increderii reciproce intre persoanele cointeresate de pe ambele maluri din regiunea Nistrului de Jos, zona de importanta internationala, prin instruire, planificare comuna in domeniul protectiei mediului si stabilirea unui dialog durabil.

Printre rezultatele proiectului pot fi mentionate: elaborarea planului de management pentru intreaga zona Ramsar, precum si a produselor turistice si finalizarea unei etape importante in planificarea conservarii biodiversitatii in Transnistria – pentru sectorul corespunzator al retelei ecologice pan-europene.

Sarcinile proiectului:

 1. Contribuirea la armonizarea legislatiei de mediu in Moldova si Transnistria: intarirea capacitatii specialistilor si publicului din Transnistria in domeniul problemelor ce tin de biodiversitate si durabilitate ecologica in contextul UE si global.
 2. Elaborarea planului de management al Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” cu accentul pe partea transnistreana si contribuirea la conservarea biodiversitatii globale si folosirea durabila a resurselor locale.
 3. Stabilirea colaborarii intre ambele maluri ale Nistrului in baza dezvoltarii produselor turistice in zona Ramsar „Nistrul de Jos” si implicarea persoanelor cointeresate locale (ONG-uri, autoritati locale si reprezentantii businessului).
 4. Furnizarea persoanelor cointeresate locale a evaluarii economice si stabilirea colaborarii cu Ucraina.
 5. Imbunatatirea cunostintelor partenerilor din Transnistria in planificarea sectorului transnistrean a retelei ecologice pan-europene.

Activitatile realizate in cadrul proiectului

In baza activitatilor realizate din cadrul proiectului, la finisarea proiectului a fost editata brosura "Planul de management pentru zona Ramsar "Nistrul de Jos" (proiect).


Turul informational turistiC FINAL

CauseniLa 2 octombrie 2010, Societatea Ecologica „BIOTICA” a organizat o activitate de demonstrare a unei rute turistice in regiunea Nistrului de Jos, care cuprinde diverse obiecte turistice de pe ambele maluri ale fluviului. Scopul acestei activitati a fost verificarea autenticitatii si functionalitatea produsului turistic elaborat in cadrul proiectului „Consolidarea in comun a viitorului pentru Zona recunoscuta la nivel international „Nistrul de Jos”, realizat cu asistenta programului „Sustinerea Masurilor de Promovare a Increderii”, finantat de Uniunea Europeana si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Totodata, prin demonstrarea rutei turistice, Societatea Ecologica „BIOTICA” a promovat potentialul turistic din aceasta zona in baza unor oferte turistice complexe ce includ valorile naturale, istorice, culturale, initiind in acelasi timp o colaborare in domeniul turismului si protectiei mediului dintre autoritati publice locale, agenti economici, asociatii obstesti, etc. de pe ambele maluri ale Nistrului.
La acest eveniment au participat circa 50 de reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, agentii de turism, asociatii obstesti, ai mediului academic de pe ambele maluri ale Nistrului, precum si colaboratori ai parcului national „Nijnednestrovschii” din Ucraina.
Participantii au vizitat cetatea din Bender, biserica medievala din Causeni, fabricile de vinuri din Talmaza si Gradinita, ferma de fazani din Talmaza, familiarizându-se cu cateva din cele peste 50 de puncte de observare a naturii identificate in cadrul proiectului „Consolidarea in comun a viitorului pentru Zona recunoscuta la nivel international „Nistrul de Jos”. Pe parcursul itinerarului rutei au fost prezentate informatii despre istoria antica, valorile landsaftului si ale biodiversitatii din Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, pentru a diversifica produsul turistic existent in special in ceea ce priveste regiunile unde sunt amplasate obiectivele turistice.
O astfel de demonstrare a potentialului turistic existent pe ambele maluri ale Nistrului an Zona Ramsar, care sa includa intr-o forma interesanta si atragatoare componentul ecologic, a fost organizat an Republica Moldova pentru prima data de BIOTICA.
Participantii evenimentului au ramas placut surprinsi sa viziteze locuri frumoase, pana la moment necunoscute pentru ei, iar informatia prezentata pe tot parcursul excursiei a facut-o si mai interesanta si captivanta.


Primul tur informational turistic

MemorialPe data de 30 martie a fost organizat un tur informational pentru operatorii turistici, reprezentanti ai institutiilor de stat si alte persoane cointeresate. Scopul turului a fost stabilirea relatiilor de parteneriat intre organizatiile si operatorii turistici de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru prima data in regiune se propune un program complex ce include elemente ale turismului comercial, istoric, ecologic si rural. La tur au participat reprezentanti ai operatorilor turistici de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanti ai institutiilor de stat, ONG-uri, etc.

Primul loc vizitat a fost Memorialul Istoric ce a fost construit pe teritoriul unui cimitir parasit din or. Bender, unde au fost ingropati mai mult de 5000 de ostasi si ofiteri rusi. Tot aici au fost ingropati si ostasii si ofiterii armatei romane care s-au aflat aici in perioada 1941-1944.

Dupa aceasta, participantii turului au vizitat complexul armat-istoric „Cetatea Bender”, unde au fost martori la procesul de reconstructie a turnurilor si a teritoriului cetatii, precum si au vizitat muzeul unde au aflat multe informatii interesante despre viata cetatii.Museul vinurilor

Participantii turului informational au vizitat si locul de ramificare de la Nistru a bratului Turunciuc, nu departe de s. Cioburciu. Pe malul fluviului, Dl. Alexei Andreev a povestit participantilor despre importanta acestui teritorii pentru conservarea diversitatii biologice la nivel national si european. Dl. Igor Rotaru a povestit despre potentialul insulei Turunciuc si a teritoriilor vecine.

Dupa aceasta excursia s-a prelungit la Muzeul vinului Dlui Grigorie Corzun, amplasat in s. Ternovca nu departe de Tiraspol, unde participantii turului au putut face cunostinta cu o colectia mare de bauturi spirtoase din mai mult de 100 de tari.

Turul s-a finisat cu vizitarea „Conacului bulgaresc”, unde participantii au putut sa guste din mancarurile bucatariei nationale bulgare si sa faca cunostinta cu cultura bulgarilor ce traiesc departe de patria lor istorica.


Treningul in domeniul legislatiei de mediu

Treningul in domeniul legislatiei internationale si nationale de mediu, evaluarea biodiversitatii si planificarea retelei ecologice a fost organizat in Chisinau pe 29 noiembrie 2009. Trainingul a avut ca scop ridicarea nivelul de cunostinte a specialistilor de pe ambele maluri ale Nistrului in domeniul biodiversitatii si durabilitatii ecologice in context global, pan-european si UE. La seminar au participat 28 de persoane, reprezentanti ai lumii stiintifice si ONG-uri de pe ambele maluri, precum si alte persoane cointeresate din zona Ramsar „Nistrul de Jos”, la fel si reprezentantul Uniunii Internationale pentru Protectia Naturii (IUCN) si specialistii ucraineni din regiunea Cernauti si Kiev au participat la acest eveniment.
In cadrul seminarului au fost discutate urmatoarele teme:

 • baza legislativa internationala pentru conservarea si folosinta rationala a biodiversitatii, Conventia Ramsar si programele tematice ale Conventiei cu privire la Diversitatea Biologica;
 • PEBLDS si reteaua ecologica pan-europeana, Rezolutia privind Biodiversitatea (2003) si Declaratia privind Biodiversitatea (2007) si procesul „Un mediu pentru Europa”;
 • Conceptia UE privind teritoriile naturale de valoare naturala inalta si baza legislativa pentru implementare, precum si primii pasi de dezvoltare a conceptiei pentru tarile din regiunea EECAC;
 • Baza legislativa din Moldova in domeniu
 • Ariile protejate in contextul dezvoltarii retelei ecologice in Transnistria, valorile botanice si zoologice in Transnistria,
 •  Valorile biodiversitatii Moldovei si reteaua ecologica, metodologia de evaluare a biodiversitatii din zonele-nucleu ale retelei ecologice, principiile de zonare a ariilor protejate si planurile de management;
 • Procesul european in domeniul dezvoltarii retelei ecologice pan-europene.

CD-uri cu materiale relevante alese inclusiv in domeniul legislatiei internationale privind PEBLDS, Conventia cu privire la Diversitatea Biologica, procesul „Un mediu pentru Europa”, alte conventii relevante, legislatia nationala si aspecte privind teritoriile agricole de o valoare naturala inalta au fost distribuite printre participantii seminarului.

Seminarul regional coordonator

Pe 28 noiembrie a fost organizat seminarul pentru stabilirea relatiilor intre participantii proiectului si crearea Grupului Coordonator pentru dezvoltarea turismului avind ca scop realizarea cu succes a activitatilor proiectului. Unul dintre principalele obiective ale seminarului a fost stabilirea unei pozitii comune a participantilor in ceea ce priveste posibilitatile industriei turismului si importanta colaborarii pentru o dezvoltare cu succes a activitatilor turistice.
La seminar au participat 29 de persoane: reprezentativi din Transnistria si Moldova, ONGuri, reprezentanti ai Parcului National Nijnednestrovsk (Odesa), invitati din oficiul UNDP, precum si alte persoane interesate in dezvoltarea turismului.
In cadrul seminarului au fost discutate urmatoarele teme:

 • posibilitatile industriei turismului pentru solutionarea problemele social-economice si ecologice a regiunii proiectului pe baza experientei tarilor cu sectorul turistic dezvoltat si tinind cont de posibilitatile reale a teritoriului proiectului.
 • Economia industriei turismului, crearea conditiilro necesare pentru investitiile si locurile de munca, precum si obtinerea de noi venituri. Planuri de business pe termen scurt si lung.
 • Programele de odihna in industria turismului (eco-, agro-turismul, zonele de odihna, industria recreationala, etc).

In timpul seminarului a fost selectat Comitetul Coordonator (9 persoane) de pe ambele maluri ale Nistrului ce are drept scop coordonarea activitatilor ulterioare ale proiectului si distribuirea responsabilitatilor printre participanti.

Participantii seminarului au primit materiale informationale privind dezvoltarea turismului, rutelor turistice si selectarea obiectelor turistice pentru a fi pregatiti sa se implice cu succes in activitatile de mai departe a proiectului.    

Ultima actualizare - 15.07.2010
Adresa noastra:


E-mail:
Moldova, 2068, mun. Chisinau, str. Nicolae Dimo 17/4, of. 22
Tel.: +373 (22) 49 88 37, 43 47 26, 45 05 79; Fax: +373 (22) 49 56 25

Inceputul paginii

Pagina principala

Societatea Ecologica „BIOTICA” ii multumeste Aliantei Mondiale pentru Legislatia de Mediu (E-LAW) pentru amplasarea sitului acesteia

© BIOTICA Societatea Ecologica - 2003