Savanti si societatea pentru solutii de mediu
Alegeti limba: English Russian
Pagina principala

„Conservarea speciilor periclitate de serpi si restabilirea habitatelor de stepa in zona Conventiei Ramsar „Nistrul de Jos” din Moldova


Elaphe-longissimaIn decursul anilor 2004 si 2005, SE „BIOTICA” a realizat proiectul Conservarea speciilor periclitate de serpi si restabilirea habitatelor de stepa in zona Conventiei Ramsar „Nistrul de Jos” sustinut de catre Societatea Zoologica din Frankfurt, Germania. Proiectul a avut ca scop conservarea naturi, imbunatatirea habitatelor naturale si managementului acestora in zona Ramsar „Nistrul de Jos”.
Obiectivele proiectului au fost stabilite urmatoarele:
1) protectia speciilor periclitate de serpi asociate cu habitatele de stepa si silvo-stepa
2) extinderea cunostintelor privind fauna si flora rara in zona Conventiei Ramsar;
3) crearea conditiilor pentru restabilirea habitatelor critice de stepa.

Necesitatea restabilirii comunitatilor de stepa este evidenta si din punct de vedere al conservarii mediului, si din punct de vedere economic. Fragmentarea si suprafetele reduse ale habitatelor bine pastrate impiedica raspindirea plantelor si miscarea animalelor, in special al serpilor, care nu sunt asa de mobili, precum si impiedica procesele de auto-restabilire in habitatele subnaturale ale comunitatilor locale. Lipsa coridoarelor ce ar lega ariile naturale si subnaturale limiteaza posibila sporire a biodiversitatii pe terenurile subnaturale. Aceasta inseamna ca crearea fizica a retelei ecologice este una din prioritati. Imbunatatirea biodiversitatii este mai simpla in fragmentele unde tipul nativ de vegetatie contine plantatii de stejar pufos si poieni de stepa.
Pe acest fundal, asa numitele „Girnete” niste paduri luminoase specifice de stejar pufos cu poieni cu covor de stepa (pina la 50 specii pe 100 m2 ) reprezinta niste habitate deosebit de valoroase pentru speciile periclitate si nu numai de reptile si insecte.

Valoarea deosebita a teritoriului. Intreaga suprafata a ariilor de stepa protejate de stat nu intrece 300 ha, sectoarele din ariile protejate de stepa-paduri ocupa la fel cca. 300 ha. In afara de aceasta, ecosistemele de stepa acopera cca. 500-600 ha in rezervatia peisagistica „O suta de movile”; nu mai putin de jumatate din aceasta parte a fost privatizata si cultivata in timp ce cealalta parte este pasunata intensiv. Plus la aceste teritorii sub administratia Republicii Moldova mai sunt rezervatii stiintifice si inca o rezervatie se afla in administrarea autoritatilor transnistrene cu suprafata totala de stepa de nu mai mult de 260 ha. Astfel, ariile protejate de stepa sunt foarte modeste si dispersate prin Moldova. In acelasi timp datorita reliefului complicat si istoriei naturale, stepele Moldovei au un caracter particular: citeva specii de negara sunt combinate deseori pe acelasi sector spre deosibire de stepele intinse din Europa de Est unde aproape fiecare specie isi are arealul sau.

Desi in intregime starea ecosistemelor de stepa in zona descrisa a Nistrului de Jos este nesatisfacatoare, suprafata totala a zonelor relativ pastrate atinge 300 ha dar impreuna cu zonele care pot fi restabilite pe unde mai simplu, pe unde mai dificil - poate atinge pina la 1000 ha. Aceste stepe sunt fragmentate, dar includ teritorii nucleu extinse si pot fi unite prin reteaua ecologica care ar avea si o importanta agro-ecologica.

girnetIata de ce s-a luat decizia de a crea aici trei sectoare pentru producerea semintelor de stepa pentru imbunatatirea ulterioara a pasunilor din regiune si de a oferi anumite recomandari pentru gestiunea corecta a habitatelor de stepa si imbunatatirea lor.
Sectoarele desemnate pentru producerea semintelor speciilor de stepa au fost prelucrate si pe o suprafata totala de cca. 7 ha a fost semanat amestecul de ierburi de stepa adus din aria cu management multifunctional „sectorul de stepa la nordul Bugeacului”, iar pe alocuri specialistii in botanica special au semanat plante rare. Unul dintre sectoare a fost ingradit de catre elevi cu un gard ghimpos viu din arbusti de stepa, iar la marginea acestuia au fost sadite ghinde de stejar pufos. Atunci cind acestia vor creste, se va obtine un sector asemenea lizierei unui girnet, care va ascunde plantatia posomorita de salcim si gladita. Primariile au luat hotarirea de a intretine aceste terenuri conform recomandarilor elaborate de SE BIOTICA, pentru a putea obtine deja aici seminte si de a imbunatati pasunile conform metodei agrostepei.

Dupa cercetarea teritoriului de catre specialisti a fost elaborat Planul de management (versiunea completa in limba rusa) pentru ecosistemele de stepa, care include 3 parti.
Partea I cuprinde descrierea generala a teritoriului care include sectiunile: Descrierea generala a comunitatilor de stepa (tipurile de comunitati de stepa cu descrierea pe scurt a starii comunitatilor de stepa, valoarea deosebita a teritoriului); Complexele naturale cheie (teritoriile-nucleu); sectoarele de reconstructie ecologica si complexele separate cu perspectiva pentru reconstructia ecologica.
Partea II cuprinde o evaluare si concluzii generale care contine sectiunile: Importanta teritoriului, obiectivele manageriale, amenintarile majore si directiile de management (procesele si pericolele recente, inclusiv procesele de pierdere a biodiversitatii si importanta ecosistemelor de stepa ca resurse, factorii naturali prognozati si procesele legate de acestia ce au demarat, neajunsurile in gestiunea resurselor naturale si factorii de degradare determinati de acestea; principalele directii de management) si dificultatile managementului.
Partea III reprezinta masurile manageriale pentru ariile ce mentin ecosistemele de stepa cu sectiunile: scopurile si sarcinile actuale; masurile de management inclusiv sugestiile de a crea zonele protejate de importanta raionala si propuneri privind reconstructia ecologica a ariilor teritoriului si sustinerea speciilor protejate si comunitatilor valoroase.
Anexele la planul de management includ recomandarile privind imbunatatirea radicala a terenurilor furajere (exista doua sectiuni: imbunatatirea radicala a pasunilor cu semanarea unui amestec de specii cultivate de ierburi; terenurile furajere de stepa – agrostepele), recomandarile privind imbunatatirea de suprafata a terenurilor furajere, recomandarile privind imbogatirea poienilor de stepa, lizierelor si a sectoarelor deschise de stepa.

Totodata in cadrul acestui proiect a fost editata o brosura „Nistrul de Jos: bogatie si saracie”, in care este prezentata istoria, precum si starea actuala a teritoriilor de stepa din regiunea Nistrului de Jos si sunt descrise metode de imbunatatire a acestora. Brosura este destinata tuturor acelor care se intereseaza de problemele ocrotirii patrimoniului natural al nostru.


Ultima actualizare - 15.11.2010
Adresa noastra:


E-mail:
Moldova, 2068, mun. Chisinau, str. Nicolae Dimo 17/4, of. 22
Tel.: +373 (22) 49 88 37, 43 47 26, 45 05 79; Fax: +373 (22) 49 56 25

Inceputul paginii

Pagina principala

Societatea Ecologica „BIOTICA” ii multumeste Aliantei Mondiale pentru Legislatia de Mediu (E-LAW) pentru amplasarea sitului acesteia

© BIOTICA Societatea Ecologica - 2003